onsdag 10 oktober 2012

Kees-Kieren 2011 Graacher Domprobst Spätlese Feinherb

Graach an der Mosel ligger mellan Zeltingen och Bernkastel-Kues. Där hittar vi Weingut Kees-Kieren som sedan 1980 drivs av bröderna Kees.
Topplägena är Graacher Himmelreich och Graacher Domprobst, eller som man själva benämner dem på hemsidan – ”Grand Cru-lägen i Mittelmosels filébit”. Ox- eller fläskfilé kan diskuteras men förutsättningar för att göra goda viner finns i alla fall.
Vi blev så besvikna senast och kände oss tvungna att snabbt hitta nytt studiematerial till vår Riesling Feinherbforskning.
Ur gömmorna fiskar vi därför fram denna Spätlese Feinherb som även den är inköpt på Vinotheket i Bernkastel-Kues. Där finns för övrigt 150 olika att välja på, alla kan provsmakas först och för var och en finns faktablad med bl a syrahalt och restsötma angivet. Underbart att kunna gå vetenskapligt till väga när man handlar vin (jo vi såg hur bra det gick med vår senaste Feinherb…)
Dagens vin har restsockerhalt 24,5 g/l och syra 6,1 g/l. Sistnämnda kanske lite lågt för oss syrafetischister åtminstone i teorin.
Eftersom sockerhalten i druvmaterialet till en Spätlese per definition är högre än till en Kabinett, borde också alkoholhalten bli något högre för att vi skall hamna i Feinherbsötmafönstret. Vi avläser 11,5%, vilket vi egentligen tycker är lite högt men man får ta det onda med det goda.

Ja man kanske skulle ta och smaka vinet också innan nördigheten närmar sig oönskade höjder.

Lite skiffertoner kan man väl ana men kanske mer en tydlig men ospecificerad mineralitet. Här finns också konserverade päron, gula äpplen, mango, lite citrus och färsk ingefära. Smaken går i samma anda med tillägg av en minimal grapefruktbeska och nektariner. Syra/sötmateorin stämmer bra denna gång. För att balansen och fräschören skulle vara helt optimal kunde man nog önska en sådär 0,5-0,8 g/l mer syra men vi är ändå nöjda med vad som bjuds. Det är ungt men ändå betydligt mer balanserat än förra veckans Feinherb och kvalitetsnivån är tveklöst högre. Huruvida det är vinmakarens eller lägets förtjänst vet vi inte men omdömet blir väl godkänt och visst är det extra kul när teori och praktik sammanfaller så vackert. Ändå faller inte alla bitar på plats för våra preferenser. Nä, nu är det snart dags för kabinettforskning i stället.
85 (+)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar