tisdag 16 juli 2013

Graci Etna Bianco 2011


Alberto Graci gör viner från druvor som växer på Etnas sluttningar i trakterna kring Passopisciaro.
Så lite intervention som möjligt är parollen. Vi har tidigare druckit basversionen av hans Etna Rosso där vi störts lite av att det varit lite väl präglat av cassis och svarta Bassetvingummin liksom vi tyckte senast om mellanklassvinet Quota600 som testades här.
Förväntningarna på det vita är därför inte skyhöga även om vi minns tidigare årgång som bra utan att vi har några smaknoteringar att gå tillbaka till.
Gjort på 70% Carricante och 30% Catarratto utan någon träkontakt alls, endast cementtank och flaska.

Ljusgul färg med doft präglad av citrus med citron och mandarin, gula blommor och svagt rökiga mineraltoner.
Citrus med något mer apelsin i smaken.  Medelfyllig och antytt fet munkänsla. Bra uppbyggt, stabilt och väl sammangjutet utan att vara klumpigt. Rent och fint med härlig mineralitet mest av järnkaraktär. Drygt medelhög syra och en längd kring medium. 
88+

Gediget utan att vara tråkigt och ett alldeles utmärkt vin till både fisk och kyckling, men klarar garanterat en hel kväll utan matsällskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar