lördag 14 september 2013

Château Bouscassé & Château Montus från Alain Brumont med Munskänkarna i Lund


Provningarna står som spön i backen just nu. Och varför inte? En temaprovning med Munskänkarna brukar vara ett bra sätt att till ett bra pris få prova en exposé av viner man sällan får chansen till annars.
Som i fallet Alain Brumont från Madiran i franska Sud-Ouest där många av er säkert har provat hans olika viner efter rekommendationer i media när vinerna släppts på Systembolaget. Själva har vi bara gjort det i några enstaka fall och framför allt slagits av tyngden och kraften i vinerna.

Marion Déchelotte, som är exportchef hos Alain Brumont guidar oss genom kvällens viner efter en kort inledning och inledande provning på egen hand. Hon berättar hur man ändrat inriktningen mot modernare vinmakeri med större andel nya fat och endast självrunnen druvmust från sent skördade och avstjälkade druvor. Allt för att få fruktigare, mindre tanninstinna och tidigare drickbara viner, om än med fortsatt lagringspotential. Tannatdruvan som utgör stommen i produktionen är liten, tjockskalig, väldigt tanninrik och skördas sent, vilket ger mycket kraftfulla viner som i alla fall med det tidigare tillverkningsmetoderna lär ha kommit bäst till sin rätt efter 20-30 års lagring.

De båda egendomarna Château Bouscassé och Château Montus som Brumont införskaffade 1980, är båda på c:a 100 ha, men skiljer sig stort vad gäller terroir. Bouscassé har huvudsakligen röda lerjordar medan Montus präglas av liknande stenlager (galets) som i Châteauneuf-du-Pape.

All odling sker helt utan bekämpningsmedel och eftersom markerna ligger långt ifrån både industrier och större städer anses de vara ovanligt rena och fria från oönskade kemiska influenser.
Madiran omges av kyla från Pyrenéerna, fukt från Atlanten och värme norrifrån och området präglas klimatmässigt av varma dagar och kalla nätter vilket anses gynnsamt för den krävande tannatdruvan.
Härutöver odlas cabernet sauvignon och cabernet franc men man gör även en del vitt vin på sauvignon blanc, petit manseng och andra gröna huvudsakligen lokala druvsorter.

De röda vinerna från Bouscassé är uppbyggda av druvblandningar som ger något rundare elegantare viner. Med tanke på att det är cabernet sauvignon och cabernet franc som ger detta får man ett hum om vilken kraft och tanninrikedom tannatdruvan besitter. Prestigevinerna från Château Montus är gjorda på 100% tannat medan basvinerna därifrån innehåller en viss mängd cabernet sauvignon. Allt omslutet av ekfat i generellt hög men ändå varierande mängd. Cabernet suvignon och franc ligger bara på äldre fat (1-2 år?) medan tannat får vistas i de nya faten, ibland bara småttingar på 110 liter.


Château Bouscassé 2008
Kaffe, sv vinbär, rökt kött.
Medelfylligt möjligen med lite gles mitt. Mkt fruktigt med huvudsakligen svarta vinbär. Viss mineralitet. Hyfsat balanserade fat. Faktiskt viss finess och bra balans.

87
50% tannat ny ek
25% cab sauv
25% cab franc
Anses terroirorienterad. Potential 20-25 år men drickbar nu. Ett av de få vi provat tidigare. 119 kr på SB är ett bra pris.


Château Montus 2010
Syltiga björnbär, sv vinbär, något artificiell vanilj, moccatryffel. Multiplexvitaminer!
Drygt medelfylligt lätt sälta lite rund frukt av sv vinbär, sötare mogna björnbär, eldighet. Mediumplustanniner men ganska runda. 
86
"Fruktorienterad årgång". Varmfruktsorienterad om man frågar oss. 15% alkohol.
80% tannat med 60% ny ek
20% cab sauv
195 kr på SB


Château Montus Cuvée Prestige 1999
Hmm. Här finns en klar misstanke från min sida om en ev korkskada. Viftas bort av Madame som årgångsrelaterat och den lätta källardoften vädras faktiskt huvudsakligen bort efter ett tag och kvar finns lite kaffe med svag rökighet, torr cigarr, mint, kryddighet, oliver, torkat kött och svamp. Hög syra, väl fokuserat, medium plus tanniner ngt stramt avslut. Fruktsmak från svarta vinbär.
90
100%Tannat
100% ny ek.  Lagringstid tidigare ett år numera 24 mån fr 2012. 
Här finns en viss finess utan förväntad klumpighet och vi får en aning om tannatdruvans storhet och potential. I alla fall när alkoholhalten bara är 12,5%.
Finns kvar här och var på SB för 395 kr


Château Montus Cuvée Prestige 2009
Sv vinbär, slånbär, jordiga mörka bär, äverhuvudtaget fruktigare i både doft och smak. Rostade fat med vanilj. Svag mentolslinga. Ungt, tufft rostade fat, medium syra mkt fruktigt m kärv mörk frukt. Imponerande längd. Rejält med tuffa tanniner. 
87+
Var finns köttbiten?
395 kr på SB


La Tyre 2009
Mkt koncentrerad purpurfärg.
Fat kaffe sv vinbär.
Mkt koncentrerat, mkt höga tanniner, skokräm, rostade fat, plommon, sv vinbär. Mkt lång finish. Värme, katrinplommon, kryddor, peppar, lakrits.

87-88?
100% Tannat som lagrats på100% ny ek i 2 år ger naturligtvis ett mycket kraftfullt vin som inte passar oss, i alla fall så ungt som det är nu.
Druvorna från litet område på 4 ha, sluttning på 260 m höjd. Vinet görs bara vissa år då kvaliteten anses tillräckligt bra. t ex gjorde det inte 2004 och 2012.
Fler köttbitar tack! Inget att smutta på egen hand.
795 kr...


Château Bouscassé Vieilles Vignes 1999
Vi hävdar bestämt att det är korkskadat men man vill inte ge sig in i en onödig diskussion. Fick i efterhand medhåll från Lundamunskänkare som anordnat evenemanget. Årgången kan väl inte ge doft och smak av möglig källare som dröjer sig kvar??


La Tyre 01
Mint, mörk frukt, vanilj
Koncentrerat med välintegrerade fat, mediummycket lätt slipade något torra tanniner. Medelhög syra och kanske en svag slutbeska?

89
100% ny ek 18 mån. Maffigt men med några år på nacken blir det inte alls dumt ens i våra känsliga gommar.
Uppenbarligen är detta lagringsviner.


Brumaire Novembre 2008
Ljust bärnstensfärgat, Honung, aprikos i båda doft och smak.
Fruktigt lätt sötma svag sälta, hög fin syra, ingen beska. Friskt dessertvin. Riktigt bra balans mellan syra/sötma!

90
100% Petit Manseng
Restsocker 100g/l
Lär innehålla ett kemiskt ämne som även finns i vit tryffel och skall därför få toner av detta med ökad ålder.
Det här tyckte vi mycket om. Finns i beställningssortimentet.


Montus 1990
Mogen rökt ost.
Torrt, sälta, medium syra, lätt torkad frukt, lakritsrot. Nära ättestupan?

87

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar