tisdag 19 augusti 2014

Domaine Michel Lafarge Volnay 1er Cru 2004 - ett epigenetiskt korrekt vinval



Epigenetik låter kanske inte som det mest upphetsande ämnesområdet i en vinblogg, men det är extremt intressant, jag lovar. Det här att generna inte är oföränderliga under livets gång, utan kan påverkas och förändras av yttre faktorer  i kodning och uttryck och därmed funktionellt, oavsett om DNA-sekvensen förblir intakt. Vilken grej!
Det innebär i praktiken att inte bara medfödda utan även förvärvade egenskaper kan föras vidare till ens avkomma. Visserligen lär det ta 3-4 generationer i samma miljö för att det skall ärvas, men ändå. Visst är det hisnande? Vi kan alltså påverka våra barnbarn eller deras barn genom att välja en viss typ av leverne vad gäller kost, motion, rökning, stress m m. Bland annat har man sett i en svensk studie att om farföräldrarna svälter under uppväxten löper sonsönerna mindre risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar.

Ponera nu att din farfar tycker/tyckte om rökig whisky och inte så mycket annat. Om han hinkar i sig tillräckligt mycket kan denna brist på finess och fantasi rent teoretiskt ha förts över i genomet till din far som i sin tur överfört det till dig.
Ja det är väl inte hela världen kanske ni tänker (såvida det inte rör sig om den där billigaste tyska Aldi-varianten med artificiell rökighet och tillsatt färgämne) men tänk om...
...jag säger tänk om det sker ytterligare en förändring i uttryck eller kodning för denna redan så whiskyomtumlade DNA-sekvens.
Så att ditt barn i generation fyra, kodar genen som att Pinotage är gott!!??
Jo jag tror att det kan hända.
Kanske har det redan hänt?
Rökt torv och eldad cykelslang ligger inte milslångt från vartannat i doft- och smakspektrat.

Och vad gör du då hade du tänkt??

Ärvt är ärvt och sannolikheten för att just samma DNA-sekvens skulle ändras tillbaka i sitt uttryck är nanoskopisk. Med andra ord, say goodbye till stil och finess och se i stället framför dig generation efter generation slukandes sydafrikansk lågbudget-BiB tills släkten dör ut i ett crescendo av rökt levercirrhos en masse.
Har du tur blir det möjligen endast en liten epigenetisk snedkodning så att ditt älskade barn "bara" kommer att bli beroende av hårt rostade fat, trots ett sådant tycke vid det laget kommer att ses som en antik kuriositet, eftersom det redan idag är en smakpreferens i stark nerförbacke.

Nu säger jag inte att ni skall sluta dricka Islaywhisky eller virusangripna sydafrikanska druvkorsningar om ni nu tvunget måste, men jag kommer aldrig någonsin kunna rekommendera att dessa drycker skall prägla er alkoholnärmiljö, eftersom oskyldiga barn skulle kunna drabbas för oöverskådlig framtid.
Allt enligt ovanstående vetenskapligt belagda resonemang. (Jo det är seriöst).

Alltså, vi tar det säkra före det osäkra när vi väljer vårt vin.




Domaine Michel Lafarge Volnay 1er Cru 2004
Rödbärig hyfsat mogen frukt under jordgubbsburklock med jord, mentol och en liten rotfrukt som ligger o lurar i bakgrunden. Drygt medelhög syra och lätt nafsande tanniner. Snyggt, elegant och balanserat och ändå med lite edge av den lilla jordigheten. 

Slankt som det är torde det motsvara att en svälta en anfader och därmed minimera risken för övervikt, hypertoni och kärlkramp, ja kanske t o m minska risken för en för tidig död hos kommande generationer. Risken är i alla fall större att du dör av pur glädje när du dricker detta, så gott som det är!
Måhända är årgången inte århundradets bästa men producenten är som i de flesta fall viktigare än skördeåret och Otto Suensons tilbudspris 259DKK (tidigare 419DKK) kan ingen klaga på.

Men framför allt
även om ingen vet huruvida ditt släkte är kvalitetssäkrat efter detta
kan du åtminstone stå med högburet huvud
se dina barn i ögonen och säga
Jag gjorde så gott jag kunde.


8 kommentarer:

  1. Trofim Lysenko ler i sin grav till sist... ;-)

    Nej, men spännande är den, epigenetiken. Nu är jag ju en Speyside-man through and through, men min pappa gillar ett glas Islay eller Jura. Och bjuder gärna på det. Och det smakar utmärkt då. Fan vet vad mina barn kommer att uppskatta. Lådvin? Jag lär väl lämna efter mig en del mängder bra grejer hur som helst...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja uppenbarligen var han rätt på det...
      För din del verkar det ändå vara kört både utifrån pappans whiskysamling och av alla dina C9dP-poster att döma ;)
      Själv har jag några halvfulla Laphroaig, Ardbeg och Lagavulin skräpandes i ett skåp, så det är väl försent även för mig. Svårt att hålla stilen i 4 generationer...

      Radera
    2. har för mig en redig samling grappa i kronprinsen...

      Radera
  2. eller den kortfattade versionen...man blir som man umgås...

    SvaraRadera
    Svar
    1. ...och man umgås helst med likasinnade...

      Radera
    2. Tack för rapporten på Lafarges 04:a. Vi köpte också några stycken vid tillbudet hos Otto förra våren. Drick nu eller vänta lite till?

      Radera
    3. Kan med fördel drickas nu men säkert även om 5 år. Smaksak och beroende på hur många du har...
      Suenson har tilbud då och då på de här verkar det som. I alla fall på årgångar som inte tillhör de största. Finns en del just nu.
      http://ottosuenson.dk/da/restsalg-products&show=all

      Radera